fredag 25 oktober 2013

Mässan "Att läsa på många sätt"


I tisdags deltog vi i mässan "Att läsa på många sätt" på Stadsbiblioteket här i Oskarshamn.
Där fick vi lyssna på Christopher Harrysson från FMLS. Då han själv har dyslexi så berättade han hur han upplevt sin skolgång. Grundskolan hade fungerat ok då hans lärare var nyfiken och ville testa nya saker och hjälpmedel medan gymnasiet inte var lika lyckad för hans del. I vuxenlivet hade han vid flertalet tillfällen upplevt att vid arbetsansökningar så sorterades han bort direkt då han talade om att han hade dyslexi. Men han var noga med att poängtera att han idag har ett arbete som han trivs med.

Därefter fick vi ta del av AV-medias utbud genom Mia Billmark. Bifogar hennes presentation här: http://www.avmkl.se/files/Dyslexiveckan.pdf

Ellinor Aspman och Sven Berg tog sedan över och berättade/visade olika hjälpmedel från Iris Hadar.
Sven Berg som själv är pedagog visade de hjälpmedel som han använder i sin undervisning. De flesta av programmen/hjälpmedeln som han visade har vi licens på i Oskarshamns kommun samt hjälpmedeln har vi här på Skoldatateket för utlåning. Mer info om Iris hittar ni här: http://www.irishadar.se/

Det han visade var talsyntesen ClaroSpekPro. Vi har licens på Word Read Plus med nästan exakt likadana funktioner. Sedan visade han "EcoSmartPen", "C-pen" och Scannermusen. Den sistnämnda har inte vi på Skoldatateket.

Som ni ser var det ett varierat utbud och det ger alltid några AHA-upplevelser och många påminnelser vilka fantastiska möjligheter vi har att erbjuda eleverna i skolan genom program och tekniska hjälpmedel.

Synd att så få kom och lyssande, vi hade hoppats på några fler åhörare. Men förhoppningsvis så ses vi i något annat forum. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar