fredag 3 maj 2013

Fredagens innehåll i Lomma

Sammanfattning på vad vi fick lyssna och uppleva under fredagen i Lomma:

*Digitalisering utifrån olika perspektiv - Vilka möjligheter eller utmaningar står vi inför?
Denna punkt var arrangerad som en paneldiskussion där tre duktiga it-tekniker vid namn Anders Erenius, Hannes Bengtsson och Olle Strömbeck (även recensent på skolappar.nu) lyfte varsin fråga för att skapa nya tankar hos oss.

En av diskussionerna gällde framtidens skola. Hur kan den se ut och vilka tekniska hjälpmedel kommer att finnas tillgängliga?

De visade tre bilder (se nedan). Vad är det på bilderna? Jo, den uppe till vänster är en fängelsekorridor, den nere till vänster är en sjukhuskorridor och den tredje till höger är en skolkorridor. Detta för att skapa debatt om hur många svenska skolor är byggda och vad för signaler detta ger.
 
De ställde hypotesen att framtidens skolor inte kommer att ha några datasalar utan det kommer att finnas tillgängligt i klassrummet istället. Skolorna kommer kanske ha flera små studios där eleverna får arbeta med projekt innehållande inspelning av ljud samt filmning. Mobilen kommer att vara ett självklart hjälpmedel i klassrummen och att pedagogerna kommer att ha mer tid för omvärldsbevakning.

De benämnde även begreppet "Singularity" som man tror kommer att infalla 2045. Detta är när man tror att en dator kommer ha samma kapacitet som en mänsklig hjärna.
Det som är unikt hos en människa är det "mjuka" och därför borde det bli skolans framtidsuppgift (moral, etik m.m)

De tipsade även om "Skolsnack" som diskuterar och debatterar den svenska skolan i "ett lättsamt men seriöst perspektiv". http://www.skolsnack.se/ 
Ante Runnqvist som är en av frontfigurerna i Skolsnack har även en blogg som heter "Vittrabloggen". Ni hittar länken till höger under "Bloggar vi följer".Oscar Burman och Fredrik Kohlberg från Inläsningstjänst var och informerade om vad de har att erbjuda. (Vi är glada att Oskarshamns kommun har avtal med Inläsningtjänst)

Nytt till hösten är att man kommer kunna välja om man vill ha en skiva skickad till sig eller ladda ner en fil direkt. Mer information om detta kommer vi skriva i vårt nästa nyhetsbrev.

Sist men inte minst var Patrik Forsmark och Mikael Andersson från SPSM och diskuterade "Framgångsfaktorer för alternativa verktyg i skolan".
De visade en tankekarta som var utgångspunkt för föreläsningen som vi ska försöka hitta en länk till för det är svårt att förklara endast med ord.

Efter detta åkte vi hem trötta, men mycket nöjda över att fått ha tagit del av så mycket intressanta föreläsningar och nya tankegångar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar